Je vraagt je af of het op dit moment de prioriteit heeft om je druk te maken om financiën terwijl, ruim 1300 km verderop, (gemeten vanaf Utrecht tot Lviv) een oorlog woedt waar duizenden soldaten en nóg erger, onschuldige burgers om het leven komen. Toch zullen we ons er ook van bewust moeten zijn dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne ook financiële gevolgen met zich mee zal brengen. In deze blog gaat Brave in op het vraagstuk wat voor gevolgen de oorlog kan hebben op uw organisatie.
1. Afhankelijkheid van Rusland
De sancties van de EU en de VS tegen Rusland zorgen ervoor dat de internationale handel met dat land zo goed als plat komt te liggen. Over het algemeen is dit een negatieve ontwikkeling, aangezien Nederland met enkele goederen sterk afhankelijk is van Rusland. Zo is Rusland voor ongeveer 15% verantwoordelijk van de totale olielevering van Nederland, waarmee het voor ons land de tweede grootste olieleverancier is, na Noorwegen (40%). In euro’s zou het neerkomen op 11 miljard (in 2021 exclusief december) dat aan olie uit Rusland gehaald wordt. De totale importwaarde van goederen uit Rusland over dezelfde periode bleek bijna 17 miljard euro te zijn, zo onderzocht het CBS. Ook het gas is voor een groot gedeelte afkomstig uit Rusland. Enkele experts maken zich daarom al zorgen dat de gaswinning in de provincie Groningen hierdoor weer opgeschroefd wordt om tekorten te kunnen dekken. Duitsland heeft inmiddels namelijk al te kennen gegeven dat het gas wil gaan winnen in de noordzee. Grote kans dat dit in de toekomst zijn doorwerking zal hebben voor het Nederlandse platteland.
Telers gaven ook al aan gasprijsstijging te voelen in hun portemonnee en waren genoodzaakt hun productie te beperken of zelfs helemaal leeg staan.
Ook de voedselsector krijgt het te verduren. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor een kwart van de wereldwijde graanexport, 20% van de maisexport én maar liefst 80% (!) van de handel in zonnebloemolie. De verwachting is dat hier een groot tekort op gaat komen. Het lijkt vergezocht, maar dit heeft onder andere gevolgen voor bijvoorbeeld supermarkten, cateringbedrijven en de Nederlandse horeca. De inkoopprijzen op deze producten nemen namelijk toe. Dit gaat waarschijnlijk doorberekend worden in de verkoopprijzen. Bierproduct Heineken gaf bijvoorbeeld al aan te verwachten dat hierdoor haar bierprijzen zullen gaan stijgen.
Goederen als ijzer, staal, mijnbouwproducten, landbouwproducten, chemische producten en machines worden door Nederland ook vaak uit beide Oost-Europese landen gehaald. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor een groot deel van de Nederlandse bedrijven. Zij komen niet alleen met een schaarste te zitten, ook de inkoopprijzen zullen stijgen vanwege de grote vraag en het afnemend aanbod.
2. Inflatie hoger en langer
Door de verwachte tekorten van onder andere de hiervoor genoemde goederen zorgen voor een toename van de prijzen. Het aanbod wordt groter, terwijl de vraag blijft (of zelfs) toeneemt. De waarde neemt dus toe. Deze periode zal daarom langer gaan duren dan verwacht en gehoopt. De stijging van de prijzen is natuurlijk niet gunstig voor de financiële markt. Zoals altijd bij een crisis daalde de beurs na de inval enorm. Beleggers kiezen in zulke situaties vaak voor veiligheid. Ze vinden hoge uitgaven vaak een risico, waardoor dure aandelen niet of minder aangeschaft worden. Gas-, olie- en ook energieprijzen stegen juist. Een bedrijf als Shell profiteert hier juist weer van.
Verder worden ook banken getroffen. De grote Nederlandse banken hebben namelijk leningen uitstaan aan Russische bedrijven. Het negatieve nieuws hierover is, dat deze leningen zullen worden bevroren en de banken zullen nóg langer moeten wachten op het geld (en maar hopen dat ze het überhaupt nog krijgen). De gevolgen voor de Russen zijn nóg vervelender. Buiten het feit dat zij nu ook niet bij hun geld kunnen komen op andere Europese banken, worden de afgesloten leningen relatief gezien duurder. Vanwege de inflatie en het feit dat de waarde van de roebel (Russische valuta) enorm is gedaald. Voor de Russen zijn de leningen daarom duurder geworden. Zij zullen dit dus voelen in hun portemonnee.
Buiten het feit dat financiële instellingen hier dus negatieve gevolgen van zullen ondervinden, is het ook zo dat de banken hoogstwaarschijnlijk minder snel geneigd zijn leningen te verschaffen. Doordat ze zelf nog geld te goed hebben, en wellicht nooit meer terug gaan zien, zullen ze minder snel risico’s nemen. Dit leidt tot het feit dat bedrijven minder kunnen investeren als ze niet de financiële middelen zelf tot hun beschikking hebben.
3. Onzekerheid
De onzekerheid op de markten zorgt voor angst bij ondernemers. Helaas zijn we niet in staat in een glazen bol te kijken en de ontwikkelingen van het conflict kunnen voorspellen. Juist omdat tekorten verwacht worden, zullen veel bedrijven, maar ook consumenten, ervoor kiezen om te hamsteren. Dit kan lijden tot lange wacht- en levertijden. Afhankelijk van wat voor product je levert, is dit natuurlijk niet gunstig voor jouw bedrijf; je wilt natuurlijk jouw product altijd zo snel mogelijk aan je klant kunnen leveren en niet met een voorraadtekort kampen. Dit zal namelijk niet ten gunste van je naam als bedrijf gaan.
Crisis zorgen ook voor een afname van het consumentenvertrouwen. Mede juist door de stijgende prijzen zien consumenten de toekomst somber in. De kans bestaat dat ze geneigd raken meer op de centen te gaan laten. Ze zullen minder uitgaven. Dit zal de inflatie ten goede doen, maar de Nederlandse welvaart niet. Dit kan dus voor een lagere omzet en/of afzet zorgen voor uw bedrijf.
4. Afname export
Tegenover het feit dat de import vanuit Rusland stokt, geldt dat natuurlijk ook voor de export naar Rusland. Afgelopen jaar exporteerde Nederland voor ongeveer 7 miljard euro aan goederen naar het Siberische land. Vooral farmaceutische producten gingen vanuit Nederland die kant op. Maar ook elektronica, machines, kantoorartikelen en vrachtwagens werden veel afgenomen door de Russen.
Een bewijs dat het zeker mogelijk is dat handel voor bepaalde sectoren stil kan vallen, is bijvoorbeeld de agrarische sector. In 2014 kreeg Rusland al sancties opgelegd na het binnenvallen van het Krim. Vanaf dat moment is het zich meer gaan focussen op eigen productie. Zodoende vielen de eieren-, vlees-, zuivel- en fruithandel met het land stil.
Handelsroute met China
Het is zelfs zo dat de handel met China (en landen daaromheen) nu een klap krijgt. De handelsspoorlijn tussen Europa en China verloopt via Rusland. Het is nog een beetje onduidelijk wat de gevolgen voor deze spoorlijn is, maar de kans is zeer groot dat ook deze afgesloten gaat worden. De handel met China zal dan op een andere en hoogstwaarschijnlijk duurdere manier verlopen.
Bedrijven die handelen met het oosten zullen hier dus negatieve gevolgen van gaan inzien. De vraag vanuit die hoek zal namelijk afnemen, en als geen oplossing gevonden worden, voor de handelsroute met China, zal dat land andere bronnen gaan zoeken.
5. Toerisme
In mindere maten wordt ook de toerismesector geraakt. Aangezien het luchtruim boven Rusland volledig gesloten is zal de instroom van Russische toeristen zo goed als wegvallen. Ook zijn in Oekraïne enkele vliegvelden bezet of ernstig beschadigd, waardoor hierheen vliegen lastig is. Maar reizen naar Oekraïne is momenteel hoe dan ook gevaarlijk en wordt ten zeerste afgeraden. Daarnaast kan de economische schok die veroorzaakt is en wordt door het conflict, in combinatie met de prijsstijgingen, zorgen voor minder uitgaand toerisme. Echter heeft corona de laatste jaren het toerisme al zeer beperkt, en veel mensen willen nu juist graag op reis nu dat weer kan.
Perspectief
Kortom, de gevolgen van het conflict, zullen voor de meeste bedrijven niet positief zijn. We gaan het allemaal voelen in onze portemonnee en de kans bestaat dat bedrijven al hinder ondervinden of snel zullen ondervinden van het conflict.
In ons kikkerlandje, maar tegelijkertijd economisch wel stabiele landje, moeten we de gevolgen wel in perspectief zetten. Natuurlijk het is niet fijn dat we het hoogstwaarschijnlijk in onze portemonnee, zowel als consument als bedrijf, gaan voelen. Maar nog belangrijker is dat elk persoon gewoon een dak boven zijn hoofd heeft, genoeg voedsel heeft om rond te komen en kinderen zonder angst naar school kunnen of buiten kunnen spelen.
Hulp nodig?
Wij vanuit Brave volgen de situatie in Oekraïne nauw op de voet. In onze ogen is elk leven dat verloren gaat in de strijd er één te veel. Binnen Brave bereiden we ons voor op heftige tijden. Het verkoopproces van jouw doelgroep kan veranderen in de komende tijd. De trend dat consumenten en bedrijven al kritischer en veeleisender zijn tijdens het proces van acquisitie zal doorzetten. Je moet daarom de juiste snaar bij (potentiële) klanten blijven zien te raken. In het verleden hebben wij met Brave echter al vaak aangetoond in crisistijden en onzekere periodes bedrijven op een succesvolle manier te kunnen ondersteunen en tot de juiste verkoopoplossingen te komen.
Merkt u daarom in uw bedrijf nu al de gevolgen van de oorlog, bent u bang dat uw bedrijf nog negatieve gevolgen gaat ondervinden van de oorlog óf vraagt u zich eigenlijk af of en hoe dit conflict gevolgen zal hebben op uw bedrijf, vraag dan nu eens vrijblijvend informatie. Door te kijken naar uw bedrijfsuitvoering en de benadering van uw doelgroep onder de loep te nemen, kunnen wij u namelijk helpen bij het hoog houden van de omzet en afzet of uw organisatie zelfs doen helpen groeien. Wij hopen graag met u in contact te komen!