Blog
Sales en sport: Wat topsporters verkooppersonen kunnen bijbrengen

Auteur

Mees Bevers

Datum

2 Nov, 2023

Categorie

Blog

Hoewel je zou denken dat sales en sport niet veel met elkaar te maken hebben, is dit niet het geval. Het doel van deze blog is om de belangrijke lessen te laten zien die topsporters aan verkopers kunnen geven. Doorzettingsvermogen, mentaliteit, teamwerk en doelen stellen: Inzichten in de sportwereld kunnen verkoopprofessionals helpen om hun spel te verbeteren.

Doelen stellen en visualiseren

Topsporters zijn goed in het stellen van doelen. Ze maken doelen die haalbaar en meetbaar zijn en doen er alles aan om deze te bereiken. Door specifieke verkoopdoelen te stellen en succes te visualiseren, kunnen verkopers hiervan leren. Door een duidelijk doel voor ogen te hebben, kun je jouw inspanningen concentreren, gemotiveerd blijven en effectief de voortgang van je inspanningen volgen. De doelen die je voor jezelf stelt kun je ook belonen door jezelf te trakteren op iets wanneer je het doel hebt bereikt. 

Mentaliteit 

Vaak worden topsporters geconfronteerd met extreme stress en tegenslag. Ze leren dus om koel te blijven, geconcentreerd te blijven en terug te komen na tegenslagen. Deze mentaliteit kan ook voordelig zijn voor verkopers. Bij het verkoopproces komen afwijzingen en obstakels voor, maar een veerkrachtige mentaliteit kan verkoopmedewerkers helpen vastberaden te blijven en hun doelen te bereiken.

Teamwork en samenwerking

Samenwerken is erg belangrijk, teamsporten laten het belang hiervan duidelijk zien. Topsporters weten dat de prestaties van hun team hun succes beïnvloeden. Teamwork is in de verkoop net zo belangrijk. Samenwerking tussen afdelingen en verkoopteamleden is essentieel voor een verkoopstrategie die effectief is. Dit is ook de reden waarom wij bij Brave Sales Solutions elke week met de collega’s een bootcamp hebben om de teamspirit te verbeteren. Door dit soort activiteiten word je steeds comfortabeler met elkaar en kun je elkaar beter helpen.

Voorbereiden en oefenen 

Topsporters besteden vele uren aan het trainen en zich voorbereiden op hun wedstrijden. Verkopers kunnen deze strategie gebruiken door hun verkoopvaardigheden en productkennis voortdurend te verbeteren. Het vertrouwen en de prestaties worden verbeterd door oefening en voorbereiding. Topsporters trainen meerdere uren voor meerdere dagen in de week om zich voor te bereiden voor het moment waar het allemaal voor nodig is, het behalen van een goed resultaat, dit is dus ook zo bij verkopers. Verkopers moeten zich goed voorbereiden op het verkoopproces om een goed resultaat binnen te halen, dit kunnen ze doen door meer over de potentiele klant te weten te komen. Hierdoor kun je het gesprek aanpassen op de manier waarop de potentiele klant het beter vindt en uiteindelijk een beter resultaat neer kunt zetten. 

Feedback en aanpassing 

Topsporters krijgen feedback van coaches om hen te helpen verbeteren. Verkoopmanagers kunnen hun team coachen en feedback geven. Verkopers hebben meer kans op succes als ze openstaan voor feedback en hun methoden aanpassen voor een positief effect. Wij bij Brave Sales Solutions vinden het geven van feedback ook erg belangrijk, dit heeft een positieve invloed op onze resultaten en ook op de skills van onze medewerkers. Mensen kunnen soms niet hun eigen zwaktes en sterktes zien, het geven van feedback legt de nadruk op het laten zien wat verbeterd kan worden en wat al erg goed gaat en dus zo voort moet gaan. Door deze feedback haal je het beste uit jezelf en dit resulteert in het behalen van de beste resultaten. 

Competitie 

De neiging om competitief te zijn en altijd te streven naar het beste resultaat is iets wat van nature in topsporters te vinden is. Verkoopprofessionals kunnen een gezonde concurrentie binnen het team omarmen om elkaar te stimuleren om uit te blinken. Een competitieve geest kan verkopers ertoe aanzetten om het beste te doen en hun doelen te bereiken. Dit kun je door verschillende manieren naar boven laten komen, je zou bijvoorbeeld een prijs kunnen geven aan de persoon die de meeste sales bereikt na een bepaalde periode, hierdoor creëer je een gevoel van competitie en wil je dus het beste uit jezelf halen om die ene prijs te winnen. 

Doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen 

Veel topsporters krijgen te maken met tegenslagen en blessures, maar ze blijven doorgaan. Bovendien zullen verkopers tegenslagen tegenkomen, maar degenen die doorgaan en optimistisch blijven, zullen deze tegenslagen overwinnen en hun verkoopdoelen bereiken. Daarom is jezelf naar beneden halen na een verlies geen goed idee, je moet jezelf namelijk herpakken en willen verbeteren op de punten waar je verbetering inzag, door dit te doen groei je steeds meer en meer.

Conclusie 

Het overnemen van waarden en lessen uit de sportwereld kan de verkoopsector aanzienlijk verbeteren. Verkopers hebben een aantal dingen te leren van topsporters, of het nu gaat om het stellen en visualiseren van doelen, het ontwikkelen van mentale weerbaarheid, het stimuleren van teamwork of het omarmen van feedback. Wij bij Brave Sales Solutions zien verkoop ook als een sport, we willen er namelijk het maximale uit halen. Door dit soort mentaliteit zien wij dat de resultaten ook steeds beter worden. Verkoopprofessionals kunnen meer succes behalen in een competitieve verkoopomgeving door deze principes te volgen.

Meer weten?

Wij van Brave Sales Solutions vinden het altijd leuk te horen wat onze lezers denken over onze blogs. We horen daarom graag wat uw mening over de theorie is! Laat daarom graag in een reactie weten wat je van deze blog vond. Ook tips over mijn blogs zijn van harte welkom! 

Graag komen we met u in contact en horen we uw verhaal aan. En mocht u meer willen weten over onze werkwijze neem dan snel contact met ons op. Je kunt ons vinden op LinkedIn, Instagram, en Facebook. Of neem contact op met ons via info@bravesales.nl of bel ons op +31 (0)20 5321679.

Deel dit bericht